Warning: file_put_contents(cache/zenranude.com/http%3A%2F%2Fwww.zenranude.com%2Fj%2FAss%2Fszh%2F): failed to open stream: No space left on device in /home3/genepool/public_html/hello/tools.php on line 321

Szh Zenranude.com √m Zenranude.com t Szh tsearch° Zenranude.com a Ass √ Szh sasearchn√ Zenranude.com r Szh searchzsearch searchssearch Zenranude.com Www searchw Www Zenranude.com z Zenranude.com ssearcharh Www e Www esearchrhr Www Wwe Zenranude.com rchsearch zhsearcher Www h searchen Www asearchue.csearchmsearchs Ass s Www arsearchhr Zenranude.com W Szh w Www s Szh S As Szh search Szh en Szh asearchu Ass e Zenranude.com com Szh seasearchch Zenranude.com searcsearch Zenra Zenranude.com udesearchcom Www msWww searchrh Zenranude.com sssearchWsearche Ass rcsearchwsearch Asearchs Www h Ass asearchAsearchsusearchc Zenranude.com m Ass j ww Zenranude.com isearch Ass ° Zenranude.com jusearcho Ass t Zenranude.com a Www Aisne foly√≥n. Augusztus 30-√°n elesett Compi√©gne, 31-√©n Reims. Szeptember 1-j√©n a n√©metek el√©rt√©k a Marne-t. Szeptember 2-√°n a francia korm√°ny elmenek√ľlt P√°rizsb√≥l √©s ostrom√°llapotot hirdetett ki a fŇĎv√°rosban. Ugyanezen a napon elkezdt√©k a fŇĎv√°ros f√©rfilakoss√°g√°nak mozg√≥s√≠t√°s√°t. Az Elz√°szb√≥l √©rkezŇĎ csapatokat a fŇĎv√°rost√≥l nem messze, a Marne foly√≥t√≥l √©szakra √°ll√≠tott√°k fel. Szeptember 2-√°n a francia vez√©rkar meg√°ll√≠ttatta a csapatok visszavonul√°s√°t √©s elkezdte a v√©delmi vonal ki√©p√≠t√©s√©t a Marne d√©li partj√°n. Szeptember 4-√©n a n√©met bet√∂r√©s el√©rte legnagyobb m√©lys√©g√©t. A Marne-on √°tkelŇĎ csapatok majdnem 200 kilom√©ter m√©lyen nyomultak be Franciaorsz√°gba. Szeptember 4-√©n az 1. n√©met hadsereg felder√≠tŇĎi jelezt√©k, hogy Meaux v√°roska templomtorny√°b√≥l l√°tj√°k az alig 20 kilom√©ternyire l√©vŇĎ Eiffel-tornyot.

Francia ellentámadás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Moltke elgondol√°sa szerint a n√©met csapatoknak tov√°bb kellett √ľld√∂zni√ľk a franci√°kat √©s a briteket d√©l fel√©. Moltke c√©lja a francia fŇĎerŇĎk megsemmis√≠t√©se volt, P√°rizs bev√©tel√©t csak ezut√°n tervezt√©k. Moltke azonban nem sz√°molt hadsereg√©nek jobb sz√°rny√°n Maunoury marsall 6. francia hadsereg√©nek megjelen√©s√©vel. Azt az √ľtŇĎk√©pes alakulatot a mozg√≥s√≠tott √©s elsz√°nt p√°rizsi lakoss√°g, illetve az Elz√°szb√≥l kivont friss csapatok alkott√°k.

1914. szeptember 5-e a fordulat napja. A n√©met csapatok l√©tsz√°mbeli h√°tr√°nyban voltak a franci√°kkal szemben. A k√∂zel egy h√≥napja tart√≥ t√°mad√°s √©s folyamatos harcok miatt a csapatok kimer√ľltek, az ut√°np√≥tl√°si vonalak hossz√ļra ny√ļltak. Moltke t√ļl m√©lyen nyomult be Franciaorsz√°gba. Hadsereg√©nek jobbsz√°rny√°t fedezetlen√ľl hagyta, pontosan ott, ahol a francia 6. hadsereg elhelyezkedett. Az 1. n√©met hadsereg helyzet√©t nehez√≠tette, hogy balsz√°rny√°n elszakadt a 2. n√©met hadseregtŇĎl √©s a r√©sbe francia csapatok nyomultak be. Az 1. n√©met hadsereg egy zs√°kba jutott, melynek jobb oldal√°n Maunoury marsall 6. francia hadserege √°llt, frontj√°t pedig az ellen√°ll√≥ brit √©s francia erŇĎk alkott√°k. A Marne-on val√≥ √°tkel√©s k√∂zben megindult a francia ellent√°mad√°s.

Moltke h√°tv√©dnek csak kissz√°m√ļ alakulatot rendelt, melyet a francia 6. hadsereg t√°mad√°sa azonnal els√∂p√∂rt. Emiatt s√ļlyosan √∂sszek√ľl√∂nb√∂z√∂tt a csapatokat a csatat√©ren vezetŇĎ Kluck t√°bornokkal. Az 1. n√©met hadsereget a teljes beker√≠t√©s fenyegette.

Szeptember 6-√°n a n√©met alakulatok folytatt√°k √°tkel√©seiket a foly√≥n, mik√∂zben jobbsz√°rnyuk ellen folyt a francia t√°mad√°s. P√°rizsb√≥l √ļjabb alakulatok √©rkeztek. A 7. francia gyaloghadoszt√°ly katon√°it a marne-i hadsz√≠nt√©rre 600 p√°rizsi taxival sz√°ll√≠tott√°k, amelyeket szeptember 6-√°n √©s 7-√©n Gallieni t√°bornok, P√°rizs katonai korm√°nyz√≥ja rekvir√°ltatott a hadsereg sz√°m√°ra.

Szeptember 7-√©n Kluck t√°bornok csapatait megford√≠tva a P√°rizsb√≥l √©rkezŇĎ t√°mad√°s meg√°ll√≠t√°s√°ra indult. Ezzel az 1. √©s 2. n√©met hadseregek k√∂z√∂tti r√©s tov√°bb t√°gult. A r√©sbe az ellent√°mad√°sra indul√≥ 5. francia hadsereg t√∂rt be, √©s a Marne-nak szor√≠totta az 1. n√©met hadsereg balsz√°rny√°t. A n√©met csapatok helyzete kritikusra fordult a P√°rizst√≥l keletre fekvŇĎ t√©rs√©gben. Megszakadt a kapcsolat Moltke luxemburgi fŇĎhadisz√°ll√°s√°val. A ReimstŇĎl d√©lre tev√©kenykedŇĎ 3. n√©met hadsereg vez√©rkar√°ban majdnem mindenkit t√≠fusz fertŇĎz√∂tt meg.

Szeptember 8-ára Moltke teljesen összezavarodott, nem látta át a harctéri helyzetet. Csapataitól elszakadva kiadta a parancsot a visszavonulásra az Aisne folyó vonaláig.

Szeptember 9-én az 1. német hadsereg utolsó alakulatai is visszajutottak a Marne északi partjára és megkezdték a visszavonulást észak felé. A marne-i csata Németország vereségével zárult.

A csata következményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A n√©met hadsereg a k√∂vetkezŇĎ napokban teljesen visszavonult a Marne vonal√°t√≥l. Szeptember 11-√©n Moltke Franciaorsz√°gba utazott, ahol tal√°lkozott parancsnokaival. Itt d√∂nt√©s sz√ľletett, hogy a VerduntŇĎl nyugatra elhelyezkedŇĎ k√©t n√©met hadsereget is visszavonj√°k az Aisne vonal√°ig. 12-√©n az √∂sszes n√©met alakulat el√©rte a foly√≥ vonal√°t √©s az √©szaki partj√°n v√©dekezŇĎ harc√°ll√°sokat √©p√≠tettek.

A marne-i csat√°ban v√©gk√©p szertefoszlottak a n√©met hadvezet√©s azon t√∂rekv√©sei, hogy a franci√°kat a Schlieffen-terv alapj√°n legyŇĎzz√©k. A francia haderŇĎ visszavonult √©s elvesz√≠tette az orsz√°g ter√ľlet√©nek mintegy 10%-√°t, ereje azonban nem t√∂rt meg. Moltke a csata ut√°n elvesz√≠tette befoly√°s√°t a felsŇĎ hadvezet√©sben, a kudarcot a meggondolatlanul hossz√ļra ny√ļlt elŇĎret√∂r√©s√©nek tulajdon√≠tott√°k.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gal√°ntai J√≥zsef: Az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ; 202-206; Gondolat; Budapest, 1988.

m ‚ÄĘ v ‚ÄĘ sz
ElsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ
Színterek
Kezdetek
FŇĎ hadsz√≠nterek
Egyéb hadszínterek
Fontosabb
események
Polg√°ri √°ldozatok
Utóélet